Hej Panowie, to co z tym spotem? Spotykamy się dziś czy w czwartek?
Co z tym zrobić?
Zwiń
X
-
Co z tym zrobić?
Mój kolega odziedziczył tzw "wrzoda na dupie".
Mianowicie sprawa wygląda następująco:
Przydupas matki mojego kolegi kupił auto około 2 lata temu od handlarza. Na umowie zakupu nie ma daty zawarcia transakcji ponieważ handlarz prosił o to żeby wstrzymać się dwa tygodnie z jakiś tam powodów. Oczywiście te dwa tygodnie trwają do dzisiaj. Auto nie przerejestrowane (rejestracje polskie), nie zgłoszone w urzędzie skarbowym, płacone jest tylko OC. Auto od dwóch lat stoi z powodu choroby przydupasa.
Aby zarejestrować auto mój kolega próbował znaleźć handlarza żeby wpisać datę - musiał się upewnić czy żyje na wypadek jakby wpisał teraźniejsza datę. Gościu zapadł się pod ziemię. Zero kontaktu.
Co na ten temat mówią przepisy? Co można z takim autem zrobić?
Czy da go się zarejestrować, albo wyrejestrować jak się nie jest właścicielem w wyżej opisanej sytuacji?
Ewentualnie można by go było rozebrać na części, ale bez wyrejestrowania to chyba nie możliwe?
Auto było porządne - Laguna na pełnym wypasie z 3,0 V6 pod maską i automat.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
-
-
Jest pytanie, czy gość wyrejestrował w związku ze zbyciem ten samochód czy nie.
Jak to chcecie zrobić legalnie, to musicie wpisać w umowę realną datę i iść dopełnić formalności.
Z tym że nie wiem jaka jest kara za niezapłacenie PCC.
Generalnie bez kontaktu z gościem to raczej jesteście w d... . Bo potem mogą zacząć wychodzić rozbieżności itd i jak zacznie w to ktoś wnikać, będą problemy.
Komentarz
-
-
Ja bym zrobił tak - wpisał prawdziwą datę kupna samochodu na umowę. Poszedł do Urzędu Skarbowego, wykonał tzw. czynny żal. Dostanie prawdopodobnie mandat + odsetki ustawowe (nie powinna być jakaś straszna kwota). I potem poszedł do wydziału komunikacji zarejestrować na siebie auto. Ich nie interesuje kiedy to została zawarta umowa.
[ Dodano: Czw 18 Kwi, 13 06:13 ]
A chyba nawet da się uniknąć mandatu - art 16. kodeks karny skarbowy.
Komentarz
-
-
Ja jak kupiłem poprzednie auto zgłosiłem się do US po terminie. Tam pani mnie poinformowała, że mogę dostać karę. Ale że babeczka była w miarę ok. to kazała napisać pisemko, że ze względu na ..... chorobę kota, pobyt za granicą, okres teściowej, nie mogłem się wcześniej zgłosić. Po jakimś czasie przyszło z US, że nie wnoszą o ukaranie mnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tony065piociel, ten silnik to padaka, żaden szanujący się mechanik nie podejmie się ew. naprawy i kosztuje to ok. 15k pln. Jak jest na chodzie to sprzedaj to w cholerę.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
Komentarz